Hans van Ieperen

"Bloemstuktekening" als titel op de achterzijde - 26 x 20 cm - gesigneerd rechtsonder - gedateerd "augustus 1988" op achterzijde - inkt en sephia op papier - ingelijst op typische Van Ieperen-manier met handgesneden, dik, geschilderd karton in eenvoudig lijstje achter glas. Aan achterzijde handgeschreven adresgegevens van de schilder "Thomsonlaan 27 Den Haag".

€ 275

Hans van Ieperen (1909-1995) • Geboren in Rotterdam, van 1942 tot 1946 woonachtig op de Veluwe (Epe) en daarna in Den Haag. Werkte vooral met olieverf, aquarel, pastel en gouache. Maakte bloemstilleven, boslandschap, dorpsgezichten, figuurvoorstelling, landschap, marine, stilleven, visstilleven, vruchtenstilleven, winterlandschap. In 1995 kreeg het Singer Museum Laren 37 werken van Van Ieperen in de collectie, als onderdeel van de schenking van de Collectie Groeneveld.

Van Ieperen was vooral een schilder van landschappen en stillevens. In de keuze van zijn onderwerpen beperkte hij zich tot de elementaire gegevens uit de natuur en zijn directe omgeving. Deze elementen, zoals een bos in de sneeuw, een wolkenlucht, een boerderij, een kerktoren, een fruitschaal en een vaas met bloemen, komen herhaaldelijk terug in zijn schilderijen. Hij koos steeds weer voor deze ogenschijnlijk simpele motieven: "Dat hebben ze me ook steeds gevraagd, jij met je huisje, boompje, beestje. Ja, zei ik dan, ik met m'n huisje. Ik houd me aan mijn onderwerp." (...)  "Zijn schilderijen zijn altijd fors en bondig gecomponeerd en breed van factuur." Bron: Hans van Ieperen - Jacqueline de Raad - 1999