Georoy

zonder titel -  gemonogrammeerd linksonder in geel - 35 x 45 cm - olieverf op board - zonder lijst

€ 575

Georoy =  schildersnaam van Georges Rausenberger (1906-1983) • Partner van schilderes Irène Battaille (zie elders op de site) en vader van schilderes Eline Rausenberger (1944).

Georoy plaatst in elk schilderij dat ik van hem gezien heb, één klein, fel, rood vlakje. (JdG)

Georges Rausenberger, pseudoniem Georoy, Antwerpen 1906 - 's Gravenwezel 1983. Schilder van landschappen, marines, interieurs, markten en de Antwerpse haven. Echtgenoot van Irène Bataille. Opleiding architectuur in Berchem en opleiding schilderkunst in het atelier van Jos Mous. Als schilder hoofdzakelijk autodidact. Tewerkgesteld bij de Nationale Bank in Antwerpen. Zijn studiereizen naar Frankrijk, Nederland, Duitsland en Spanje tekenen zijn werk. Neemt vanaf de jaren '50 deel aan talrijke tentoonstellingen. Prijs Pro Arte Christiane in 1958. Prijs van de Nationale Bank in 1968. Ereprijs Banque de France in 1968. Evolueert van rechtlijnige, architecturale composities naar kleurrijke landschappen, marines en havengezichten. Uit: Arto

In het digitale tijdschrift Cunst van de Kunstenaars Vereniging Flevoland licht ik sinds maart 2016 elke maand één werk uit mijn Kleine kunsthandel toe. Hieronder de bijdrage aan het nummer 2016-maart over bovenstaand schilderij van Georoy:

Georges Rausenberger (1906-1983) gebruikte als schildersnaam Georoy. De Vlaming - getrouwd met schilderes Irène Battaille (1913-2012) en ”tewerkgesteld bij de Nationale Bank in Antwerpen”- is een mooi voorbeeld van een kleine meester. Hij maakte goed werk, werd gelauwerd met enkele prijzen, had diverse prominente tentoonstellingen en werd in kleine kring gewaardeerd, maar was zeker niet beroemd. Kleine meesters zijn er veel en ze laten zien hoeveel kunstenaars een eigen sfeer en stijl hebben ontwikkeld. Je kunt ze opsporen en, ook prettig, hun werk is goed betaalbaar.

Dit schilderij is te dateren rond 1965. Hier geeft Georoy met verticale en horizontale lijnen en enkele witte zeilvlakjes een prachtig, geabstraheerd, ritmisch havenbeeld. Het felle, rode vlakje middenonder komt vaak terug in zijn werk.