Dukkers, Ed

zonder titel - gesigneerd "Dukkers" middenonder - gedateerd "14-8-85" rechtsboven - 33 x 25 cm - waskrijt op gekleurd papier - in nieuwe, witte, houten wissellijst

€ 250

Ed Dukkers (1923 Zandvoort - 1996 Amsterdam) • Maakte vooral olieverfschilderijen, pastels en tekeningen. Neemt in 1946 deel aan de tentoonstelling "Tien jonge schilders", georganiseerd door Sandberg in het Stedelijk Museum Amsterdam met o.a. Appel, Corneille en Rooskens. Houdt daarna goede contacten met de leden van de Cobra-beweging, maar wil niet gebonden zijn aan manifesten en dergelijke en kiest zijn eigen weg.

Tekenend werk ik in series, het onderwerp variërend. Naar de natuur: bijvoorbeeld een meisje. Vaak ook uit het hoofd met als uitgangspunt: een sfinx, zeewezens uit de tuin der lusten. Deze series worden spontaan opgezet, maar later veelvuldig omgewerkt. Veel gaat hierbij de mist in maar soms komt er iets spannends uit. De datum op de tekening staat voor de eerste aanzet. Het gebruikte materiaal is waskrijt op gekleurd papier. Een enkele keer geconbineerd met waterverf en houtskool. Bron: Uit Tuin der lusten; uitgave Museum Belvédère Heerenveen, 2006

In het digitale tijdschrift Cunst van de Kunstenaars Vereniging Flevoland licht ik sinds maart 2016 elke maand kort één werk uit mijn Kleine Kunsthandel toe. Hieronder de bijdrage aan het nummer 2016-oktober (thema inspiratie) over bovenstaand werk van Ed Dukkers:

Ed Dukkers (Zandvoort 1923 - Amsterdam 1996) had vele inspiratiebronnen: "Blote meiden met lang haar, zwervers, vissers en keukengerei". Inderdaad vind je al deze motieven terug in zijn tekeningen en schilderijen. In de vorm van een, naar eigen zeggen, ”gestileerde chaos”. Maar Dukkers begint zijn rijtje inspiratiebronnen niet voor niets met de meiden. Hij schilderde en tekende honderden keren vrouwen, naar model of aan de hand van ”blootplaatjes”. Vooral in zijn schilderijen veranderden de vrouwen vaak in een nog maar nauwelijks figuratieve voorstelling van intensief doorwerkte vlakken en lijnen.

In de hier getoonde tekening op gekleurd papier is de zware waskrijtlijn juist spontaan en onherroepelijk. Mooi is de kleurendriehoek rood-geel-turquoise. "Ik hou van papier, kleur en meiden, zon, schemer en wijn." De hier gebruikte uitspraken van Dukkers komen alle uit de monografie Ed Dukkers schilder - tekenaar uit 2002, uitgegeven door de stichting Ed Dukkers.

In mijn Kleine Kunsthandel vindt u nog zo’n waskrijttekening. Ook die maakte Ed Dukkers op 14-4-85.